Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem wordt verspreid op plekken waar veel met natte blote voeten wordt gelopen. Hierbij moet worden gedacht aan zwembaden en gemeenschappelijke douches. Zwemmerseczeem verspreidt zich door in deze ruimten sporen achter te laten. Ook het hebben van zweetvoeten en slecht ventilerende sokken of schoenen kunnen oorzaken van zwemmerseczeem zijn. Zwemmerseczeem ziet er schilferachtig en rood uit. Ook jeukt het.

 

 

Zwemmerseczeem behandelen

Zwemmerseczeem kan worden behandeld met twee typen middelen:

 

Terbinafine

Terbinafine is een schimmeldodend middel en is in de vormen van een crème en een spray te krijgen. Eén keer per dag gebruiken en de schimmel verdwijnt binnen een week. Het bestaat ook in de vorm tabletten, lamisil tabletten. Deze worden echter alleen gebruikt in zeer ernstige gevallen van schimmel op de voeten, het hoofd of de huid.

 

Miconazol

Miconazolcrème of miconazolnitraat is een schimmelgroei remmend middel in de vorm van een zalf. Men moet dit twee maal per dag op de aangedane huid smeren. Probeer geen enkele keer over te slaan en stop deze kuur niet voortijdig. Blijf twee maal per dag miconazolcrème op de huid smeren tot twee weken nadat de zwemmerseczeem is verdwenen. Indien u dit niet doet, is de kans dat de zwemmerseczeem terugkeert groot. Miconazolcrème is bij iedere drogisterij te krijgen en kost ongeveer zeven euro.

 

U kunt ervoor kiezen om de behandeling met miconazolcrème te doen in combinatie met miconazol strooipoeder. Dit is schimmelgroeiremmend poeder die u in uw sokken en in uw schoenen moet strooien.

 

 

Zwemmerseczeem voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt ook voor zwemmerseczeem. Draag in gemeenschappelijke, vochtige ruimten zoals douches en zwembaden altijd badslippers. Maak uw badslippers regelmatig schoon en droog.

 

Sokken gooit u na een dag dragen in de wasmand. Het kan geen kwaad om zelfs meerdere malen per dag van sokken te wisselen. Was uw voeten regelmatig, maar niet met zeep. Vooral het afdrogen van de voeten is belangrijk: zwemmerseczeem nestelt zich graag tussen uw tenen wanneer het daar vochtig is, dus vergeet de ruimte tussen uw tenen niet wanneer u uw voeten afdroogt.

 

Wissel uw schoenen om de dag af. Vooral wanneer u last heeft van zweetvoeten geeft u de schoenen zo tijd om te drogen.