Wratten

Wratten worden veroorzaakt door een virus uit de familie HPV (humaan papillomavirus). Dit virus wordt vooral verspreid in vochtige ruimtes zoals douches en zwembaden. Wratten komen veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, omdat zij nog geen afweerstoffen tegen HPV hebben ontwikkeld. Ook is het zo dat kinderen vaker in mogelijke besmette ruimtes komen. Denk maar aan schoolreisjes, douches bij gymzalen en zwembaden. Maar liefst 53% van de mensen met wratten is jonger dan negentien jaar. Meestal verdwijnen de wratten weer spontaan. Soms is het ingrijpen van een (huis)arts gewenst.

 

 

Wratten behandelen

Wratten verdwijnen meestal spontaan. Soms is het ingrijpen van een (huis)arts gewenst. Men is er niet helemaal over uit welke methode nu het best is om een wrat te verwijderen. Er wordt nog altijd gezegd dat wachten het beste is. Verschillende behandelvormen tegen wratten die artsen gebruiken zijn:

 

 

Wegsnijden en weglepelen van de wrat

Soms bestaat de behandeling uit het plaatselijk verdoven en het wegsnijden en uitlepelen van de wrat. De wond die ontstaat geneest binnen twee weken. Bij deze behandelvorm is er kans op een blijvend litteken.

 

Bevriezen met vloeibare stikstof

Deze behandelvorm wordt door de meeste huisartsen gebruikt. Sommige artsen houden met deze behandelvorm zelfs een speciaal wrattenspreekuur. De arts bevriest bij deze behandeling de wrat met vloeibare stikstof. De effectiviteit van deze behandelvorm is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. De bedoeling is een blaar te vormen waarbij de wrat in het blaardak achterblijft.

 

Salicylzuur

Salicylzuur in zalf, pleister of tinctuur is een bewezen effectieve behandeling tegen wratten. Deze middelen zorgen ervoor dat de hoornlaag van de wrat verweekt.

 

 

Wratten voorkomen

Helaas kunnen we wratten nooit voor de honderd procent voorkomen. Maar je kunt wel de kans verminderen dat je last van wratten krijgt. Zo kun je beginnen met je handen en voeten zoveel mogelijk droog houden. Je kunt in gemeenschappelijke douches en zwembaden slippers dragen. Ook na het douchen je voeten goed afdrogen. Wanneer je zweetvoeten hebt, probeer ze dan extra vaak droog te maken.