Oorzaken van voetschimmel

De belangrijkste oorzaken van voetschimmel zijn zwembaden en gemeenschappelijke douches. Schimmels planten zich voort met sporen. Mensen met voetschimmel laten zelf ook deze sporen achter. In de zwembaden en gemeenschappelijke douches zijn de sporen van de schimmel dus ruimschoots aanwezig. Een vochtige en warme omgeving bevordert verder de schimmelgroei.

 

Daarbij wordt de schimmelgroei extra bevorderd wanneer de voeten ook nog transpireren (zweten) en de schoenen slecht geventileerd zijn.

 

 

Behandeling van voetschimmel

Voor de behandeling van voetschimmel kunt u gebruik maken van miconazolcrème, ook wel bekend als miconazolnitraat. Dit is een witte crème en het kost bij elke drogisterij slechts een paar euro. Breng tweemaal per dag een dunne laag van deze crème op de aangedane huid. De kuur moet volledig worden afgemaakt. Als u stopt voordat de voetschimmel volledig is verdwenen, komt de voetschimmel weer gemakkelijk terug.

 

Naast de miconazolcrème bestaat ook de miconazol strooipoeder die u op uw voeten en in uw sokken en schoenen kunt strooien. Dit helpt het tegengaan van voetschimmel of zwemmerseczeem.

 

Sinds kort bestaan er ook tabletten tegen schimmelinfecties. Dit zijn Lamisil tabletten waarvan de werkzame stof terbinafine is. Deze tabletten zijn op recept verkrijgbaar. Ook bij Lamisil tabletten geldt dat de kuur volledig afgemaakt moet worden.

 

 

Voorkomen van voetschimmel

In gemeenschappelijke douches en zwembaden kunt u het best lopen met badslippers, of kortweg slippers. Vooral indien u reeds last heeft van schimmels. Zorg er wel voor dat uw slippers ook regelmatig droog en schoon zijn.

 

Was uw voeten regelmatig. Probeer geen zeep te gebruiken voor de voeten. Ook het goed afdrogen van de voeten na het douchen is erg belangrijk. Vergeet vooral de ruimte tussen de tenen niet. Hier is het vaak warm en een aantrekkelijke plek voor voetschimmel om te groeien.

 

Schoenen kunnen het best om de dag worden afgewisseld, zodat ze kunnen drogen. Wissel ook regelmatig van sokken. Was de sokken regelmatig.