Wat is het probleem?

De huid produceert te veel talg (natuurlijk olieachtig smeermiddel) waardoor de poriën verstopt raken. We gaan uit van twee soorten acne. De meest voorkomende vorm, acne vulgaris, komt voor op de borstkas, schouders of rug als witte of zwarte mee-eters of rode vlekjes. Ook komen er soms pijnlijke cysten of harde, pijnloze bulten voor. Acne is erfelijk.

Acne kan naast de erfelijkheidsfactor ook ontstaan door tijdelijke verhoging van de talgproductie. Dit vindt bijvoorbeeld plaats tijdens de volgende perioden, waarbij sprake is van sterke hormoonschommelingen:

 

  • De puberteit
  • Gebruik van de anticonceptiepil
  • Menstruatie
  • Zwangerschap
  • Menopauze

 

Bepaalde make-up, zonnebaden en stress kunnen ook een oorzaak zijn.

 

 

Wat kunnen we zelf doen tegen acne?

Probeer de puistjes zo snel mogelijk uit te roeien. Eén van de eerste dingen die je kunt doen is het gebruik van crème, lotion, gel of vloeistof met benzoylperoxide. Hierdoor krijg je een lichte irritatie van de huid, waardoor huidcellen afsterven en aangespoord worden om te schilferen. Dat opent de verstopte poriën. Benzoylperoxide doodt ook de bacteriën die een ontsteking veroorzaken. Om er voor te zorgen dat de poriën minder snel verstopt raken, kun je het beste huidcrème, body lotion of gel gebruiken waar glycolzuur (alfahydroxyzuren) in zit.

 

 

Verschillende alternatieve acnebehandelingen

Teatree-olie in een sterkte van 5 procent is net zo effectief als een benzoylperoxideoplossing. Driemaal daags teatree-olie aanbrengen op het puistje om infectie tegen te gaan en om sneller te genezen. Kruisboombessenthee helpt bij acne die tijdens de menstruatie optreedt. Neem één tot twee koppen per dag. Dit kruid zorgt ervoor dat de vrouwelijke hormoonhuishouding wordt gereguleerd. Het kan echter wel twee tot drie maanden duren voor het effect heeft. Drink er niet teveel van, dat kan namelijk een negatief effect geven.

 

Poriën kun je schoon houden met een watje met azijn of citroensap. Zuur maakt schoon. Voor het slapen gaan wat tandpasta opbrengen, dat helpt ook. Je kunt ook een mengsel van één theelepel nootmuskaat en één theelepel honing maken. Aanbrengen op de puistjes 20 min. Laten inwerken en dan afspoelen. Waarom? Honing heeft ontsmettende eigenschappen. Er zijn studies die beweren dat aloë vera negentig procent van de puistjes na vier of vijf dagen genezen. Knijp het vocht uit een vers afgesneden blad op de huid op koop producten met aloë vera.

 

 

Huid schoonhouden is heel belangrijk, maar niet te schoon

Overmatig schoonmaken kan juist acne veroorzaken doordat de talgklieren gestimuleerd worden om meer olie aan te maken. Geen huidreinigingsmiddelen met korrels gebruiken want dat schuurt en er kunnen bacteriën inzitten. Wegwerpreinigingsdoekjes zijn een optie. Je kunt zelf ook een reiniger maken door twee theelepels bitterzout en zes druppels jodiumtinctuur toe te voegen aan 250 ml water. Breng het geheel daarna aan de kook. Laat het afkoelen en breng het met een schoon watje aan.

 

Voor de heren is het belangrijk om hun scheerapparaat met ontsmettingsalcohol schoon te maken. Als de acne te ernstig wordt, neem dan contact op met je huisarts of met een dermatoloog.