Er zijn een hoop symptomen van depressie waar mensen last van hebben. Maar dit betekent niet dat iedereen met een depressie last heeft van al deze symptomen. Ook zijn er mensen die niet lijden onder bepaalde symptomen van depressie, maar wel veel te lijden hebben onder specifieke symptomen. Het verschilt dus vaak per persoon en situatie. Omdat veel symptomen van depressie verschillen van mens tot mens, verschillende ook de tijden wanneer een persoon een "aanval" of "attack" krijgt.

 

 

Symptomen van depressie

Hieronder worden enkele generieke symptomen van depressie omschreven. Langere perioden van verdriet of vaak het gevoel hebben niet in de stemming te zijn, zijn de duidelijkste symptomen van depressie. Vaak zie je op het sociale vlak ook dat deze mensen thuisblijven en comfortabel zijn met een gevoel van zelfmedelijden. Zelfmedelijden heeft vaak echter een negatieve lading. Bedenk goed dat de mensen die te kampen hebben met een depressie hier niets aan kunnen doen.

De meeste mensen met een depressie hebben van binnen een gevoel hopeloos te zijn. Vaak staan zij dan ook pessimistisch in het leven. Het glas is altijd half leeg in plaats van half vol. Wanneer zij over zichzelf spreken, dan is dat altijd vol zelfmedelijden. Een ander symptoom is het gevoel niets te hebben om naar uit te kijken. Zij die een eeuwige pessimist zijn, zijn vaak negatief over zichzelf en hier komt weer het gevoel van hopeloosheid om te hoek kijken.

Vaak rondlopen met een schuldgevoel, verlies van eigenwaarde en het gevoel van hopeloosheid, zijn andere symptomen die opduiken bij een depressie. Vaak zie je deze mensen dan ook de hele dag mopperen. Wanneer iemand een groot schuldgevoel heeft over iets, dan heeft die persoon vaak het gevoel geen gelukkig leven te verdienen. Dit is vaak een indicatie voor een depressie. Hopeloosheid draagt ook bij aan een depressie. Het van te voren uitgaan van een situatie waarin dingen niet lopen zoals jij dat wilt, geeft al aan dat er ook geen sprankje hoop te vinden is.

Depressieve mensen zijn vaak niet geïnteresseerd in het vinden of hebben van plezier. Ze laten hobby's en andere dingen waarvan zij genieten vaak vallen. Dit geeft al aan hoe depressief iemand kan zijn. Met een depressie hebben vaak ook te kampen met vermoeidheid. Ze zijn altijd moe. Het ontbreekt depressieve mensen vaak aan energie om leuke dingen te ondernemen. Het patroon van eten en slapen raakt ook vaak in de war. Men eet en slaapt soms helemaal niet. Depressie heeft dus niet alleen invloed op je geest, maar ook op je lichamelijke gezondheid.

Depressieve mensen hebben vaak moeite met zich concentreren, hebben een slecht geheugen en kunnen vaak geen besluiten nemen. Iemand die geen interesse heeft in het leven, geeft gebeurtenissen vaak ook geen aandacht. Hierdoor kunnen depressieve mensen gemakkelijk het spoor bijster raken en zich complete gebeurtenissen niet meer herinneren. Gebrek aan belangstelling maakt depressieve mensen eigenlijk zeer onoplettend.

Er zijn meer indicatoren voor een depressie. Gebrek aan slaap, wakker worden in de vroege uurtjes en het verlies van eetlust bijvoorbeeld. Maar ook juist heel veel eten kan duiden op een gebrek aan enthousiasme voor het leven. Een fors gewichtsverlies of juist een forse toename van het gewicht, kunnen indicators voor een depressie zijn. Vaak worden depressieve mensen ook suïcidaal, gaan meer praten over de dood en geven aan te willen sterven. Vaak zijn ze ook onrustig en prikkelbaar (sneller agressief).