Stress en het lichaam

Soms hoor je iemand met lichamelijke klachten zeggen: "De dokter zegt mijn lichamelijke klachten gerelateerd zijn aan stress". Door andere mensen wordt dit vervolgens weggelachen. Zij trekken de conclusie dat de dokter dit zegt omdat er geen antwoord of diagnose van de klachten is. De waarheid is echter dat stress wel degelijk invloed heeft op het lichaam. Stress kan lichamelijke klachten veroorzaken of verergeren.

 

 

Stress en het immuunsysteem verbeteren

Om het immuunsysteem te verbeteren kun je overwegen om fitnessoefeningen te doen. Veel mensen associëren fitness met bodybuilders en grote spiermassa's. Dit is echter een valse associatie. Ook mensen die niet aan bodybuilding doen kunnen fitnessen om hun gezondheid te verbeteren. Als je geen zin hebt in krachttraining kun je bijvoorbeeld ook cardio oefeningen en rek- en strekoefeningen doen. Natuurlijk kun je ook veel beweging krijgen zonder lid te hoeven worden van een sportschool. Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen, wandelen of joggen.

 

 

Stress en joggen

Over de gehele wereld worden wandelen en joggen als nummer één stressverminderende bewegingen gezien. Wanneer je 's avonds vaak achter de televisie zit kun je overwegen om een loopband of crosstrainer hiervoor aan te schaffen. Plaats de loopband of crosstrainer zo dat je joggend alsnog televisie kunt kijken. Zo is het ook nog eens leuk om de oefening te doen.

 

 

Stress en rugklachten

Veel stressproblemen veroorzaken een pijn in de rug. Het kan in veel gevallen zo zijn dat mensen met stress meer gaan eten en er zodoende een ongezonde levensstijl op na gaan houden. Sommigen drinken en roken daar ook nog overmatig bij.Gezonde voeding is tijdens een periode van heftige stress extra belangrijk. Bouwstoffen zoals magnesium en de essentiële vetzuren (onder andere omega-3) zijn zeer belangrijk om stress tegen te gaan.

 

De mensen die door de stress een ongezonde levensstijl zijn gaan leiden worden dikker en krijgen problemen aan hun rug door slappe buikspieren en rugspieren. Juist in deze gevallen is het belangrijk om voldoende oefening en beweging te hebben. Om de rugspieren en buikspieren te verbeteren kun je oefeningen doen waarbij je voorover moet buigen.

 

 

Conclusie

Iemand die veel stress ervaart kan door het regelmatig bewegen en het doen van oefeningen echt opknappen. Zowel geestelijk als lichamelijk. Wie het gevoel heeft weinig tijd te hebben voor fitness en oefeningen, moet toch eens nadenken of hij of zij niet zijn of haar eigen gezondheid ondermijnt. Naast dat er absoluut aan het lichaam gewerkt moet worden door middel van oefeningen en beweging, is een gezonde voeding belangrijk om stress tegen te gaan.