Andere benamingen voor slapeloosheid zijn insomnie of insomnia. Slapeloosheid kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Zo zijn er externe prikkels zoals geluidsoverlast of lichthinder. Andere factoren zijn meer psychisch van aard, zoals stress en opwinding. Ook kan iemand met een psychische aandoening last krijgen van insomnie. Bijvoorbeeld bij depressie of in het geval iemand in een manische periode van de bipolaire stoornis verkeert. Slapeloosheid kan ook de bijwerking van medicijnen zijn. Sommige mensen hebben een voedselallergie waardoor insomnie kan optreden.

 

Eigenlijk kan men pas echt van insomnie of slapeloosheid spreken als er meerdere nachten achter elkaar problemen zijn met het slapen. Dan moet iemand enkele nachten achter elkaar veel te weinig slapen en moet er sprake zijn van licht slapen, vaak wakker worden, uren te laat in slaap vallen of juist uren te vroeg wakker worden. In extreme gevallen heeft iemand zelfs een paar nachten achter elkaar helemaal niet geslapen.

 

Slapeloosheid kan grote gevolgen hebben op het welzijn en de gezondheid van een persoon. Artsen en psychologen nemen de aandoening dan ook serieus. Mensen die regelmatig problemen ondervinden met slapen schamen zich hier een beetje voor. Zij ontwijken dan hulp. Een huisarts bijvoorbeeld kan al een aantal medicijnen voorschrijven die nachtrust zullen geven, al is het maar om verdere gezondheidsschade door insomnie te voorkomen.

 

 

Behandeling van slapeloosheid

Afhankelijk van de ernst van de slapeloosheid kan een arts medicijnen voorschrijven. Vaak betreft het dan een medicijn uit de familie benzodiazepines. Dit zijn medicijnen die slaapverwekkend werken. Namen van dergelijke medicijnen zijn onder andere oxazepam en temazepam. Ze worden ook vaak voorschreven bij heftige spanning of angst. Er zijn ook diverse huismiddeltjes tegen slapeloosheid, zoals lavendel, valeriaan, kamille en melatonine.

 

Een ontspannende activiteit kan ook werken. Wat veel wordt aangeraden is een massage of het bezoeken van een sauna. Een alternatief is het nemen van een warm bad of een warme douche in de avond.