Oorzaak van de puistjes

De puistjes zijn een gevolg van verstopte poriën in de huid door verhoogde talgproductie. Deze verhoogde talgproductie vindt plaats bij hormoonschommelingen in bijvoorbeeld de puberteit. Rond deze tijd beginnen veel meiden aan de anticonceptiepil. Ook de anticonceptiepil kan voor meer puistjes zorgen. Andere fasen in het leven die bij vrouwen voor een verhoogde talgproductie zijn de menstruatie, de zwangerschap en tijdens de menopauze. Puistjes kunnen erg vervelend zijn en het zelfvertrouwen aantasten. Veel mensen zijn dan ook geneigd om de puistjes uit te knijpen. Nooit doen. Hierdoor is de kans op infectie namelijk groot.

 

 

De puistjes bestrijden

Wanneer u last heeft van de puistjes dan kan dit uw zelfvertrouwen aantasten. U zult de puistjes willen bestrijden maar het punt is dat er geen echte remedies tegen de puistjes zijn. Wel zijn er huismiddeltjes die bij de ene persoon wel een goed resultaat geven en bij een andere persoon niet. Dit heeft te maken met het feit dat iedereen een andere huid heeft. U zult dus moeten experimenteren om erachter te komen wat voor u wel en niet werkt. Ook kunt u wat gaan letten op uw voeding.

Er zijn onderzoeken geweest waarbij de conclusie is dat een zuivelarm dieet de puistjes met vijftig procent kan verminderen. Het is namelijk zo dat sommige stoffen in zuivelproducten de zuurtegraad verhogen en dit is moeilijk door het lichaam te verteren. Afvalstoffen hiervan kunnen uiteindelijk puistjes veroorzaken.

 

 

Puistjes bestrijden met diverse huismiddeltjes

De meeste huismiddeltjes zijn erop gericht om de bacteriën die de poriën verstoppen aan te pakken. Dit veroorzaakt immers de puistjes. Er zijn diverse producten in de vorm van een gel, lotion of vloeibare stof met benzoylperoxide. Dit middel kan de bacteriën doden die de verstopping in de poriën veroorzaken. De poriën gaan weer open door stervende huidcellen die gaan schilferen. Dit middel kan soms al effectief worden ingezet om de puistjes te bestrijden.

Tevens kunt u producten met aloë vera inzetten om de puistjes te bestrijden. Een ander middel wat u kunt inzetten is theeboomolie. Dit dient u driemaal daags op de puistjes te smeren. Wat u ook kunt doen is wat citroensap of azijn op de puistjes aanbrengen met een watje. Mocht niets tegen de puistjes helpen, dan kunt u overwegen om contact op te nemen met een huisarts of een dermatoloog, afhankelijk van de ernst van de puistjes.

Wat ook erg belangrijk is om te weten over puistjes is dat u ze nooit moet uitknijpen. Als u de puistjes uitknijpt dan kunt u een infectie oplopen en dan bent u nog verder van huis. Gebruik ook geen agressieve producten om de puistjes te bestrijden.

 

 

Tips bij het schoonmaken van de huid

Sommige mensen zeggen dat tandpasta op de puistjes smeren voor het slapen gaan helpt. Echter is dit nooit bewezen en kan dit het beste als een grootmoederstip worden beschouwd. Wel is bekend dat de huid te schoon houden helpt, maar het mag ook weer niet te vaak worden schoongemaakt. Dat kan juist weer puistjes veroorzaken omdat daarmee de talgklieren worden gestimuleerd om meer olie aan te maken. Gebruik dan ook geen reinigingsmiddelen met korrels.

Reinigen kunt u het beste doen door bitterzout en zes druppels jodiumtinctuur toe te voegen aan 250 ml water. Breng dit aan de kook. Laat het vervolgens afkoelen en breng het met een schoon watje op de huid aan. Voor mannen is het belangrijk dat zij hun scheerapparaat schoonmaken met een ontsmettingsmiddel waar alcohol in zit.