Eelt en likdoorns vormen zich meestal op de bal van de voet, op de hiel en op, of onder een teen. Dit komt doordat het lichaam zichzelf probeert te beschermen tegen verwondingen, maar het creëert soms vreemde wapens ter bescherming. De buitenste huidlaag kan een dikke laag dode cellen ophopen als ze te veel wrijving ondervindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als men een schoen draagt die niet goed past, van zweetvoeten en een afwijkende stand van de voeten of een schep met een metalen handvat telkens langs de binnenkant van uw duim wrijft. De opperhuid zal dan langzaam eelt vormen. Uiteindelijk kan een likdoorn ontstaan, dat is eelt met een harde kern. Eelt op de handen en voeten doet niet altijd pijn en kan zelfs voor extra bescherming zorgen. Maar als eelt of een likdoorn druk uitoefent op het bot of een zenuw onder de huid, kan dat erg pijnlijk zijn, zoals wanneer er een steentje tussen de tenen zit.

 

Als je last hebt van overtollig eelt kun je naar een pedicure gaan of een voetbad nemen waardoor de eelt zachter wordt. Eelt kan ook worden verwijderd met een eeltvijl of een een rasp. Ook zijn er eeltverwijderpleisters op de markt. Bij het afschrapen van eelt nooit teveel eraf halen. Goed insmeren met vaseline. Er zijn mensen die er zo hun eigen methoden op nahouden: bekleed een latje van 40 centimeter bij circa 2 centimeter en een halve centimeter dik aan 4 zijden met middelgrof schuurpapier. Het schuurpapier vast zetten met punaises of nietjes aan de smalle kant. Daarna met de voeten over het schuurpapier strijken en na afloop de voeten insmeren met glycerine of vaseline. Eelt aan de voeten verdwijnt als u één keer per week na het douchen de weke voeten schuurt met een gewoon schuursponsje. In de sector eelt op de voeten is het mogelijk om het op een ingrijpende wijze te bestrijden, door bij een doe-het-zelfzaak een schuurband te kopen. Die past precies in de holte van een hand en daarmee schuurt u geweldig lekker. Neem het fijne soort schuurband. Daarna kunt u uw geschuurde voeten 's avonds met de vette uierzalf insmeren en dan naar bed. O ja, doe wel een paar oude sokken aan. De volgende dag zijn de voeten zo zacht als een babyhuidje.

 

In plaats van likdoorns en eelt weg te vijlen, kunt u ze ook weker maken. Maak likdoorns op uw tenen weker door er olijfolie op aan te brengen en er een likdoornpleister op te plakken ter bescherming. Deze speciaal ontworpen pleisters vormen een kussentje om de likdoorn, zodat er niet zoveel druk op wordt uitgeoefend. Bovendien houden ze de aangebrachte olie op zijn plaats. In plaats van olijfolie kunt u ook wonderolie of ricinusolie gebruiken. (Draag sokken ter verkomen van vlekken.) Eelt en likdoorns kunt u ook weker maken door ze te weken in water waaraan bitterzout hebt toegevoegd. Er zijn ook likdoornpleisters met salicylzuur. Breng de pleisters aan na een bad of douche en zorg ervoor dat u de pleister alleen aanbrengt op het verharde deel van de huid, niet op de zachte huid eromheen. Op een normale huid kan salicylzuur namelijk brandwonden of zweren veroorzaken. Een andere goede bron van salicylzuur is aspirine. Maak zelf een mengsel dat likdoorns weker maakt, door 5 aspirinetableten tot een fijn poeder te verkruimelen en dit poeder vervolgens te mengen met een halve theelepel citroensap en een halve theelepel water. Breng het mengsel aan op de verdikte huid, wikkel uw voet in plasticfolie en wikkel hem vervolgens in een warme handdoek. Verwijder de handdoek en het plasticfolie na ongeveer 10 minuten en wrijf de losgekomen huid weg met een puimsteen. (Opgelet! Allergisch voor aspirine dan niet gebruiken.) Je kunt zelf zoveel mogelijk wrijving voorkomen door zelf een soort likdoornpleister te maken van een stukje zelfklevende moleskin. Knip uit de moleskin een cirkel die groter is dan uw eeltplek of likdoorn, plooi het dubbel en knip er in het midden een halve cirkel uit. Als u de cirkel weer openvouwt, hebt u een ring. Plak die om de eelt of likdoorn. Als u en zachte likdoorn tussen de twee tenen hebt, stop dan een schuimrubberen of siliconen teenscheider tussen de twee tenen, zodat ze niet meer tegen elkaar wrijven. Te koop bij de apotheek en in speciaalzaken. Sokken met een verdikte zool, voorkomen dat het eelt verergert. Soms helpt een inlegzool.

 

Voor iedereen die aan diabetes lijdt, vormen likdoorns en eelt een gevaar.Door de slechte bloedcirculatie lopen zij een grotere kans op voetinfecties. Heeft u diabetes dan altijd likdoorns en eelt laten behandelen door uw arts. Andere mensen kunnen het zelf behandelen tenzij er symptomen zijn die wijzen op een ontsteking.

 

Preventief ingrijpen

 

  • Maak ruwe delen van de huid zachter door ze in te smeren met een lotion die ureum bevat, zodat eelt geen kans krijgt. Begin met een kleine hoeveelheid, want lotions op basis van ureum kunnen irritaties veroorzaken.
  • Ter voorkomen dat de huid hard wordt, eens per week uw voeten laten weken in een bak met warm water. Daarna een vochtinbrengend lotion aanbrengen.
  • Zorg ervoor dat u altijd goed passende schoenen draagt.
  • Koop schoenen in de late namiddag, wanneer uw voeten het dikst zijn.
  • voor vrouwen alleen hoge hakken op speciale gelegenheden.
  • Elke sport vereist een bepaalde soort schoen.
  • Om eeltplekken op handen te voorkomen, kunt u het beste dikke handschoenen dragen als u bijvoorbeeld aan het harken, schilderen of snoeien bent