En gezond lichaam is belangrijk. Niet alleen is uw uithoudingsvermogen en de flexibiliteit van uw lichaam groter, ook zorgt een gezond lichaam voor meer zelfvertrouwen. Maar de drang naar een gezonde leefstijl kan ook leiden tot een obsessie. Bijvoorbeeld wanneer iemand zoveel afvalt dat het ongezond wordt. Of wanneer iemand een eetstoornis ontwikkelt (denk aan anorexia nervosa).

 

Sommige mensen die eigenlijk een gezond gewicht hebben, kunnen doorslaan in de afvalmanie. Eetstoornissen, te weinig eten of te weinig rust pakken kunnen hiervan het gevolg zijn. Afvallen is over het algemeen alleen nodig wanneer er sprake is van meer dan tien kilogram overgewicht. Daarnaast zijn er verschillende lichaamstypen. Bij het enige lichaamstype zal het lichaamsgewicht iets hoger liggen dan bij het andere lichaamstype. Dit is geen reden tot zorgen. Het verschil zit hem hier in de lichaamsbouw.

 

 

De verschillende lichaamstypen

De verschillende lichaamstypen zijn: endomorf, ectomorf en mesomorf. De aanleg om dik te worden is bij het endomorfe lichaamstype het grootst. Iemand met een ectomorf lichaamstype zal over het algemeen juist lang en slank zijn. Een groot voordeel van het endomorfe lichaamstype is, dat als men traint, er snel spiermassa kan worden gebouwd en er relatief snel kan worden afgevallen. Meer spiermassa zorgt er immers voor dat er meer energie wordt verbruikt. Hoe groter de spiermassa, hoe groter de vetverbranding.

 

 

Is afvallen nodig?

Of afvallen nodig is, bepaalt u aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Deze wordt berekend door de massa van het lichaam in kilogrammen te delen door het kwadraat van de lengte van het lichaam (in meters). Is de uitkomst van deze formule hoger dan 25, dan is er sprake van licht overgewicht. Is de uitkomst hoger dan 30? Dan is er sprake van ernstig overgewicht.

 

Maar dan nog bent u er niet. Spieren wegen zwaarder dan vet. Doet u bijvoorbeeld veel aan fitness en heeft u een gespierde bouw, dan zult u dus volgens de BMI formule te zwaar zijn. Maar in werkelijkheid bestaat deze massa niet uit veel vet, maar juist uit spieren.

 

De Body Mass Index kan dus niet als losse maatstaf worden gebruikt zonder daarbij ook te kijken naar uw leefstijl. Sport u veel en heeft u aardig wat spiermassa, dan zult u volgens de BMI-berekening overgewicht hebben, zonder dat dit daadwerkelijk het geval is. Daarom is het een goed idee om naast de Body Mass Index ook te kijken naar het vetpercentage.