Hyperacusis

Bij iemand met hyperacusis werkt het gehoor correct, maar worden geluidsprikkels door de hersenen te sterk verwerkt. Hierdoor ervaren zij geluiden als veel te hard. Sommige mensen met hyperacusis zeggen zelfs pijn aan de oren te hebben van bepaalde geluiden. In Nederland is ongeveer drie procent van de bevolking overgevoelig voor geluiden. Sommigen hebben daarbij ook last van oorsuizen (tinnitus).

Iemand met hyperacusis heeft een beperking in het zogenaamde dynamische bereik. Hiermee wordt het vermogen van onze hersenen bedoeld om zich snel aan te passen aan de wisselingen in geluidssterkten, die plaatsvinden in het dagelijks leven. Zo kunnen gewone geluiden irritant en ondraaglijk worden. Iemand met hyperacusis kan hierdoor schrikreacties krijgen, angstig worden, gaan trillen of gaan zweten door bepaalde geluiden.

Overgevoeligheid voor geluid kan leiden tot een slechtere levenskwaliteit, omdat drukke ruimten zoals winkelcentra, bioscopen en discotheken worden vermeden. Het is er voor de persoon met hyperacusis veel te druk. Sommige patiënten die niet tegen burengeluiden kunnen, gaan oordoppen dragen. Echter is dit vermijdingsgedrag en werk het juist hyperacusis in de hand. De patiënt went dan namelijk nooit aan de geluiden.

 

 

Oorzaken van hyperacusis

Hyperacusis kan verschillende oorzaken hebben. In eerste instantie kan het optreden wanneer iemand te lang is blootgesteld aan extreem hard geluid. Denk aan jarenlang werken in een discotheek of in een luidruchtige fabriek. Maar ook jarenlange geluidsoverlast van buren, waarbij het slachtoffer van de geluidsoverlast in een soort constante stress is geraakt, kan hyperacusis veroorzaken. Veel mensen die zijn verhuisd wegens extreme geluidsoverlast zeggen dat ze nog altijd gevoelig zijn gebleven voor geluiden.

Ook whiplash of hoofdletsel kunnen hyperacusis veroorzaken. Sommige mensen worden van bepaalde medicijnen overgevoelig voor geluid. Andere oorzaken kunnen worden gezocht in de hoek van autisme en HSP (hoog sensitief persoon). Bij depressie, stress of burn-out kunnen externe geluiden een constante bron van ergernis worden waardoor hyperacusis ontstaat. Ook de ziekte van Lyme, de ziekte van Ménière en kaakgewrichtsproblemen kunnen leiden tot hyperacusis.

 

 

De behandeling van hyperacusis

Het is in eerste instantie dat de patiënt zich niet helemaal gaat afsluiten voor geluiden. Het dragen van oordoppen heeft een averechts effect. De patiënt zal zo namelijk steeds minder gewend zijn aan omgevingsgeluiden.

Er bestaat een behandeling voor hyperacusis genaamd TRT-therapie (Tinnitus Retraining Therapy). Hierbij moet de patiënt ruisgeneratoren in de oren dragen, om zo aan bepaalde geluiden te wennen. Meestal duurt deze behandeling wel maanden voordat men vooruitgang boekt.