Helpt bij....

 

 • blaasontsteking
 • diarree
 • gerstekorrel
 • hoest
 • hoge bloeddruk
 • hoog cholesterolgehalte
 • keelpijn
 • oorproblemen
 • schimmelinfecties
 • sinusitus
 • snij-en schaafwonden
 • steken en beten
 • verkoudheid en griep

 

 

De afgelopen 10-20 jaren heeft de wetenschap de oude gewoontes ingehaald. Knoflook is een gewild onderwerp in de meer dan duizend farmacologische studies. De meeste van die studies richten zich op de rol van knoflook bij hart-en vaatziekten en kanker, en op de antibacteriële en antioxidante eigenschappen ervan. Het is in elk geval duidelijk dat knoflook een belangrijk geneeskrachtig kruid is. In sommige gevallen kan knoflook wedijveren met geneesmiddel op recept.

 

 

Knoflook, de wegenwacht voor het hart

In knoflook bevinden zich meer dan honderd chemische actieve bestanddelen. Een van de belangrijkste van die stoffen is alliine, een zwavelstof die in allicine wordt omgezet als de knol wordt geperst of gekauwd. De wetenschappers vermoeden dat allicine verantwoordelijk is voor de antibiotische eigenschappen van knoflook en de voordelen ervan voor het hart. In landen waar men veel knoflook eet komen duidelijk minder vaak hartziekten voor.

 

Ook zou knoflook effect hebben op de bloedplaatjes in he bloed die de neiging hebben zich aan elkaar te hechten en stolsels te vormen in de kransslagaders. Uit onderzoek bij mannen die 6 teentjes knoflook per dag aten, daalde het tempo waarin de bloedplaatjes stolsel vormden met 10 tot 58 procent. De bepaalde chemische stoffen in knoflook zijn net zo doeltreffend als aspirine om bloedstolling te voorkomen.

 

De werking van knoflook lijkt een beetje op die van medicijnen op recept die de cholesterolproductie door de lever remmen. Cholesterol is de vette substantie die plaque bevordert en het risico op een hartaandoening verhoogt. Tientallen studies laten zien dat het dagelijks eten van knoflook het cholesterolgehalte met 9 tot 12 procent kan verlagen. Knoflook zorgt voor een goede bloedsomloop in het hele lichaam, niet alleen in de kransslagaders. Het zorgt voor het uitzetten van de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt, en lijkt de bloedvaten ook flexibeler te maken.

 

 

Een kankerbestrijder

Er zijn verschillende studies die aantonen dat knoflook celverandering voorkomt die tot kanker kunnen leiden. Het zou zelfs reeds bestaande kankercellen kunnen vernietigen. Er blijkt één studie te bestaan dat het eten van een teentje knoflook per dag al volstaat om het risico van prostaatkanker te halveren. Een andere studie, onder vrouwen in Iowa(VS), wees uit dat bij vrouwen die elke week knoflook eten, de kans op darmkanker driemaal kleiner is dan bij vrouwen die geen knoflook eten.

 

Een Chinese studie wees ook een verband uit tussen het eten van knoflook en een verlaagde kans op maagkanker. De incidentie onder de mensen die veel knoflook aten, bedroeg slechts 8 procent van die onder mensen die weinig knoflook aten. Veel knoflook eten betekent dan ook wel heel veel knoflook eten, ongeveer 20 gram per dag (tenminste een hele bol). Niemand weet precies hoe knoflook kanker bestrijdt.

 

Allicine en andere stoffen in knoflook lijken tumoren rechtstreeks te bestrijden. Knoflook blokkeert mogelijk ook de vorming van kankerverwekkende stoffen. Het neutraliseert vrije radicalen, nevenproducten van het oxidatieproces die de celveroudering bevorderen, DNA beschadigen en carcinogene celveranderingen in gang zetten. Het remt ook de vorming van nitriet, dat maagkanker kan veroorzaken, en stimuleert het immuunsysteem.

 

 

Een eetbaar antibioticum

Geperste, rauwe knoflook kunt u aanbrengen op wonden om organismen te doden die infectie kunnen veroorzaken, zoals voetschimmel, vaginale schimmelinfecties en verschillende oorinfecties. Knoflook kan ook bacteriën doden, waaronder de bacterie die tuberculose veroorzaakt en de gevreesde E. coli, de boosdoener achter een blaasontsteking. Het kan zelfs bacteriën doden die resistent zijn tegen gewone antibiotica. Knoflook bestrijdt zowel in als op het lichaam ziektekiemen. Door knoflook te eten, kunt u de maagwand beschermen tegen H. pylori, de bacterie die de meeste maagzweren veroorzaakt. En omdat de essentiële olie van knoflook wordt uitgescheiden via de longen, is het ook een heel nuttig middel als u een luchtwegaandoening hebt.

 

 

Hoeveel knoflook mag ik eten?

Met waarschijnlijk één of twee teentjes rauwe of licht gekookte knoflook per dag te eten om te profiteren van de genezende en preventieve voordelen. Rauwe knoflook heeft het beste effect, want door verhitting van knoflook wordt de vorming van allicine geremd en worden andere geneeskrachtige stoffen uitgeschakeld. Pers de knoflook of snijd of kauw hem fijn om ervoor te zorgen dat de alliine in rauwe knoflook wordt omgezet in allicine. Het beste is om ongeveer 15 minuten te wachten voor de knoflook bereid kan worden. Zo kunnen de enzymen hun werk doen en blijven de geneeskrachtige eigenschappen bewaard. Artsen zijn het erover eens dat verse knoflook de beste geneeskrachtige en preventieve eigenschappen heeft. Vindt u dat echt niet lekker, neem dan maagzuurresistente supplementen. Daarmee vermijdt u een knoflook adem, omdat ze onverteerd door de maag gaan. Artsen raden aan 400 tot 600 mg knoflook per dag als supplement te nemen. Bij griep of verkoudheid kunt u deze dosis tijdelijk verviervoudigen. Koop een supplement dat is gestandaardiseerd op 4000 mcg allicine per tablet. (Opgelet! Neem geen geneeskrachtige dosis knoflook als u de bloedverdunner warfarine neemt).