Huidaandoeningen: Sociale gevolgen

Iemand met een bepaalde huidaandoening schaamt zich vaak en kan daar heel onzeker door raken. De persoon met de huidaandoening is bang dat anderen het zullen zien. Veel mensen denken dat anderen ze door de huidaandoening vies zullen vinden. Het is daarom belangrijk om de diverse huidaandoeningen altijd serieus te nemen en om hulp te zoeken bij de behandeling ervan.

 

 

Huidaandoeningen: Acne

Acne kan het gevolg zijn van verschillende aspecten zoals hormonen, erfelijkheid, stress en medicatie. Het is belangrijk dat acne niet wordt veroorzaakt door slechts één van deze aspecten. Sommige mensen denken dat mensen met acne geen schone levensstijl hebben of niet genoeg groenten of vet eten. Dit is echter een fabel.

 

Het feit is dat acne niets te maken heeft met een levensstijl of voeding. Wanneer er zich teveel talg ophoopt onder de huid ontstaat er een ontsteking rondom te talgklieren.

 

Acne begint meestal rond de puberteit, maar verdwijnt ook weer vaak snel na de puberteit. De huid gaat dan onder invloed van hormonen allerlei veranderingen. Om die reden wordt acne soms ook jeugdpuisten of jeugdpuistjes genoemd. Ernstige vormen van acne zijn te behandelen met medicijnen.

 

 

Huidaandoeningen: Eczeem

Een andere huidaandoening is eczeem. Eczeem ziet er uit als een rood en droog stuk huid, dat aangebrand en geprikkeld is. Eczeem kan zorgen voor veel jeuk en het kan leiden tot [LINK3]. Erfelijkheid speelt bij eczeem een grote rol, maar eczeem kan ook door andere oorzaken ontstaan. Zo kan eczeem ook ontstaan door een allergie voor bepaalde zeep of chemicaliën. Zelfs stress kan de veroorzaker zijn van eczeem.

 

Er bestaan verschillende vormen van eczeem. Eigenlijk is eczeem dus een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. De meeste vormen van eczeem zien er allemaal hetzelfde uit Veel vormen van eczeem kunnen gemakkelijk behandeld worden. Voetschimmel, dat ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, kan bijvoorbeeld behandeld worden met miconazolcrème of lamisil tabletten.

 

 

Huidaandoeningen: Psoriasis

Bij psoriasis worden er te snel nieuwe huidcellen gemaakt, waardoor de oude huidcellen moeilijk afschilferen. Psoriasis is een chronische huidaandoening. Men weet van psoriasis niet precies de oorzaak. Men kan psoriasis behandelen met verschillende zalven. Men kan psoriasis ook behandelen met lichttherapie. Daarbij worden de huid bestraald met ultraviolet licht. Dit heeft invloed op de celgroei. Bij ernstige vormen van psoriasis kan men ook medicijnen nemen.

 

 

Hygiëne bij huidaandoeningen

Bij alle huidaandoeningen is hygiëne belangrijk. Was uw huid en uw gezicht in het bijzonder dagelijks één of twee keer. Probeer zeep dat ruw aanvoelt te vermijden. Wanneer het zeep te ruw aanvoelt, kunt u uw gezicht het beste alleen met water wassen. Probeer uw gezicht niet af te schrobben, omdat u dan rode plekken op uw gezicht zult krijgen. Gebruik voornamelijk alleen uw vingertoppen in het geval dat u een gevoelige huid hebt.

 

U kunt met uw huidaandoeningen ook terecht bij een dermatoloog of huidarts. De dermatoloog of huidarts is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft de kennis en middelen in huis om uw huidaandoening te behandelen.