De oorzaak van de griep

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dat is de reden waarom de ziekte zelf ook vaak "influenza" wordt genoemd. Het virus infecteert de luchtwegen waarna het zich in uw lichaam verder verspreidt. De kans dat u besmet raakt door iemand met griep is het grootst wanneer die persoon niest, hoest of u een hand geeft. Het is dan ook raadzaam om uit te zieken wanneer u zelf griep heeft, zodat de kans dat u anderen besmet het klein is. Na besmetting door het influenzavirus kan het enkele dagen duren voordat u zich daadwerkelijk ziek voelt.

 

 

De symptomen van griep

De symptomen van griep zijn als volgt:

 

  • Hoge koorts
  • Koude rillingen
  • Verkoudheid
  • Veel hoesten en niezen
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn

 

 

De behandeling van griep

Er zijn niet echt medicijnen die de griep stoppen. Wel kunt u medicijnen nemen die de griep wat milder doen aanvoelen. Neem bijvoorbeeld paracetamol tegen de hoofdpijn. Eet veel fruit, zoals sinaasappelen en kiwi's. Wat u ook al flink laat opknappen is citrosan. Dit is een hete citroendrank. Door deze drank zweet u iets sneller de afvalstoffen in uw lichaam eruit.

 

In de meeste gevallen zit er niets anders op dan wachten tot de griep voorbij is. Deze duurt in veel gevallen maximaal vijf dagen, maar het kan ook zijn dat u zich na drie weken pas weer helemaal als vanouds voelt. Het is dan ook raadzaam om goed uit te zieken.

 

 

De griepprik

Zit u in een zogenaamde risicogroep, dan krijgt u jaarlijks een oproep voor de griepprik. Deze prik verlaagt de kans dat u wordt besmet door het influenzavirus. Mocht u ondanks de griepprik toch griep krijgen, dan zal de griep veel milder voor u zijn en geen verdere complicaties in uw lichaam veroorzaken.