Soorten blaren

Er zijn verschillende soorten blaren die allemaal een verschillende oorzaak hebben.


Drukblaar

Een drukblaar is het gevolg van heftige wrijving. Bijvoorbeeld door teveel wandelen zoals in de inleiding werd genoemd. Ook kunnen drukblaren het gevolg zijn van een huidaandoening. Drukblaren kunnen bij het lopen pijn doen wanneer zij zich onder de voet bevinden.

 

Bloedblaar

Een bloedblaar is eigenlijk ook een drukblaar, alleen is de blaar gevuld met relatief veel bloed in plaats van heel veel vocht. De blaar ziet er daarom ook rood uit. In principe heeft iemand met een bloedblaar een hogere kans op infectie dan iemand met een drukblaar.


Brandblaar

Een brandblaar is het gevolg van aanraking van een heet voorwerp of verbranding. Een brandblaar wordt gezien als een tweedegraads verbranding van de huid. Als u net een brandblaar heeft opgelopen moet u de brandblaar minimaal 15 minuten onder koud water houden en een huisarts raadplegen.

 

Behandeling van blaren

 

Drukblaar

De drukblaar kunt u behandelen door er een blaarpleister zoals Compeed op te plakken. Als de drukblaar echt irriteert kunt u er ook voor kiezen om de drukblaar door te prikken. U moet dan wel even de naald desinfecteren door het boven een warmtebron te houden (bijvoorbeeld een aansteker). Kijk wel uit voor roetvorming. Als u roet op de naald ziet moet u de naald opnieuw schoonmaken en desinfecteren. Als u de blaar doorgeprikt hebt moet u de blaar desinfecteren met jodium en een pleister op de wond plakken.

 

Bloedblaar

Door de verhoogde kans op infectie bij het doorprikken van een bloedblaar kunt u de bloedblaar het best laten zitten. De naald komt bij een bloedblaar namelijk in direct contact met de bloedvaatjes. Indien u toch de blaar wilt doorprikken, zorg dan dat u gebruik maakt van een bloedlancet.


Brandblaar

Zoals eerder verteld in dit artikel moet u de brandblaar binnen zeer korte tijd na het ontstaan van de brandblaar onder koud water spoelen. Dit doet u voor 15 minuten. Raadpleeg daarna direct een huisarts.

 

 

Preventie van blaren

Sta stil bij het risico dat u loopt om drukblaren of bloedblaren te krijgen. Wandelt u veel? Indien u veel aan wandelsport doet, zorg dan voor goede wandelschoenen. De wandelschoenen zijn goed wanneer ze niet teveel schuiven. Uw wandelschoenen mogen namelijk niet teveel wrijving op de huid veroorzaken. Naast dat de schoenen niet mogen schuiven, moeten de schoenen ook door u ingelopen zijn. Veel sporters experimenteren ook met inlegzolen, zalfjes en sporttape.