Soorten blaren

Er zijn verschillende soorten blaren. Zo is er de drukblaar, welke ontstaat door wrijving. De blaar is gevuld met vocht. De zogenaamde voetblaar, veroorzaakt door veel wandelen op nieuwe schoenen, is daar een voorbeeld van. Lopen kan dan zeer pijnlijk zijn. De drukblaar kan tevens het gevolg zijn van een huidziekte.

 

Wanneer er veel bloed in plaats van vocht in de blaar zit, dan wordt de blaar een bloedblaar genoemd. De kans op infectie van een bloedblaar bij de behandeling is veel groter dan die van de drukblaar, omdat men met een naald direct contact maakt met de bloedvaatjes.

 

Een brandblaar komt door verbranding van de huid. De brandblaar is in feite een tweedegraads verbranding en moet direct worden behandeld. Houd de blaar vijftien minuten onder koud water en neem contact op met een huisarts.

 

 

Blaren behandelen

 

Drukblaar behandelen

U kunt een drukblaar behandelen op twee manieren. Ten eerste kunt u een blaarpleister van bijvoorbeeld Compeed op de blaar plakken. Ook kunt u de blaar doorprikken. Dit doorprikken moet altijd met een gedesinfecteerde naald gebeuren. U kunt de naald desinfecteren door deze boven een vlam te houden. Kijk daarbij wel uit voor roetvorming op de naald. Prik vervolgens de blaar door en daarna desinfecteren met jodium en een pleister opplakken.

 

Bloedblaar behandelen

Bij een bloedblaar is het altijd het beste om hem te laten zitten. Dit in verband met de verhoogde kans op infectie bij de behandeling van de bloedblaar. Wanneer de blaar aan de onderkant van de voet zit, dan kan een blaarpleister van bijvoorbeeld Compeed een verzachtende werking hebben. Soms wilt u een bloedblaar toch doorprikken. Dat kan, maar dan moet u wel een bloedlancet gebruiken. Een bloedlancet is steriel.

 

 

Blaren voorkomen

Hoewel we het natuurlijk niet allemaal zelf in de hand hebben, kunnen wij de kans op blaren toch verkleinen. En dan gaat het met name om voetblaren, blaren die het gevolg zijn van wandelen. Ten eerste is aan te raden voor lange afstanden goede wandelschoenen aan te schaffen. De schoenen mogen niet teveel schuiven. Is dit wel het geval, dan kunnen door teveel wrijving blaren ontstaan. Ook moeten de schoenen steun bieden en vooral bij grote afstanden al door u ingelopen zijn. U kunt ook kijken of sporttape, inlegzolen of zalfjes helpen tegen blaren.