Is afvallen wel noodzakelijk?

Er bestaan mensen die op een obsessieve manier met hun lichaam bezig zijn. Zij denken dat zij te dik zijn, maar zij hebben een gemiddelde bouw of zijn juist slank. Er bestaan mensen die een eetstoornis ontwikkelen omdat zij willen afvallen. Anorexia nervosa is hier een voorbeeld van.

 

Om te weten te komen of afvallen voor u goed is, kunt u uw Body Mass Index (BMI) berekenen. U kunt uw Body Mass Index berekenen door uw lichaamsgewicht in kilogram te delen door uw lengte (in meters) in het kwadraat. Komt u rond de 25 uit, dan heeft u een gemiddeld lichaamsgewicht. Is uw Body Mass Index boven de dertig, dan heeft u overgewicht en dan zal afvallen goed voor u zijn.

 

Maar wanneer u veel sport dan heeft u veel spiermassa. Spieren wegen zwaarder dan vet. Het kan zijn dat uw BMI daardoor hoog uitvalt. Daarom zult u ook naar het vetpercentage moeten kijken om te weten of afvallen voor u goed is. De Body Mass Index op zichzelf is hierdoor een onbetrouwbare indicator.

 

 

Te weinig sporten

Afvallen lukt niet wanneer u maar twee keer per maand naar de sportschool gaat. U zult minstens drie keer per week naar de sportschool moeten. Er zijn mensen die een fitnessabonnement afsluiten en daarna bijna nooit in de sportschool te vinden zijn. Dit is zonde van het geld en te weinig sporten zal op geen enkele manier een positief effect op uw lichaam hebben. U zult dus wel serieus bezig moeten zijn.

 

 

Te veel sporten

Sport u te veel, dan kan het zijn dat u zichzelf in de weg loopt. Wanneer afvallen niet lukt, dan is het mogelijk dat u zichzelf geen rust gunt. Spieren hebben tijd nodig om zich te herstellen. Wanneer u sport maakt u in feite delen van de spier een beetje kapot, waardoor deze zich gaat herstellen en sterker wordt. Dit herstellen heeft tijd nodig. Daarom is het zo belangrijk dat u niet twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep traint wanneer u naar de sportschool gaat.

 

 

Ongezonde voeding

Wanneer u serieus wilt afvallen, dan zult u op uw voeding moeten letten. Eet niet te vet, maar let ook op de koolhydraten die u inneemt. Er is een speciaal dieet, het koolhydratendieet genaamd, waarmee u binnen enkele weken al resultaat ziet. Eet voldoende groenten en fruit.

 

 

Wees terughoudend met alcohol

Laat de alcohol even staan. Van bier op zich wordt u niet eens zo dik, maar het zijn voornamelijk de ongezonde eetgewoonten die daarmee gepaard gaan, waarvan men dik wordt. Bovendien wil men na een biertje vaak nog een biertje. Van bier kan men op een avond al snel enkele liters drinken. Zoveel liters drinkt u van andere dranken nooit op een avond. Daarnaast zult u in de sportschool maar weinig kracht hebben na een avond flink doorzakken.

 

 

Afvallen en spierafbraak

Om af te vallen is het zaak dat u op een dag minder calorieƫn tot u neemt dan u verbruikt. Sommigen kunnen daar in doorslaan. Zij eten zoveel minder dat het gewichtsverlies juist in spierafbraak gaat zitten in plaats van het verbranden van vet. Dit is niet het gewenste effect. Spiermassa wilt u namelijk behouden. Spiermassa zorgt ervoor dat u meer energie verbruikt. En wanneer u meer energie verbruikt, verbrandt u meer vet. Vetverbranding is de manier waarop u wilt afvallen.