Wat veroorzaakt de acne?

Talgproductie in de huid zorgt ervoor dat poriën verstopt raken. Deze verstopping veroorzaakt acne. Het proces van teveel talgproductie vindt plaats rond specifieke perioden in het leven. De puberteit is daar een voorbeeld van. Hormonen beginnen te schommelen, en dit veroorzaakt de verhoogde talgproductie. Meiden die rond deze tijd beginnen aan het gebruik van de anticonceptiepil, kunnen extra last krijgen van puistjes. Naast de hormoonschommelingen, zorgt ook het gebruik van de anticonceptiepil namelijk voor extra talgproductie. Ook rond de menstruatie en tijdens de zwangerschap heeft een vrouw extra kans op acne. En alsof dat niet genoeg is, is de kans op puisten tijdens de menopauze ook nog eens extra verhoogd. Tijd om huismiddeltjes te zoeken die de acne kunnen verminderen en eventueel kunnen stoppen.

 

 

Acne nu echt stoppen

Acne kun je behandelen met diverse gels, lotions, of vloeistof met benzoylperoxide. Deze middelen doden de bacteriën die een ontsteking, en daarmee verstopping van poriën, veroorzaken. Huidcellen sterven af en gaan schilferen, waardoor de poriën weer geopend worden. In combinatie met lotions of gel met het middel glycolzuur zou je de acne hiermee al kunnen stoppen of in ieder geval sterk kunnen verminderen.

 

Theeboomolie is een wat meer alternatief middel om de acne te doen stoppen, maar het doet niet onder aan de oplossing met benzoylperoxide. Deze theeboomolie dien je driemaal per dag aan te brengen op de puistjes.

 

Bij acne tijdens de menstruatie is het drinken van kruisboombessenthee een extra hulpmiddel. Dit kruid zorgt voor een betere regulering van de vrouwelijke hormoonhuishouding. Wanneer je één of twee koppen kruisboombessenthee per dag drinkt, dan zal het effect na enkele maanden zeker merkbaar zijn.

 

Producten met aloë vera werken erg goed tegen acne. Wetenschappers beweren dat negentig procent van de puistjes zal genezen na vijf tot zes dagen. Er zijn mensen die voor het slapen gaan tandpasta op de puisten smeren. Het is niet bekend of tandpasta daadwerkelijk effect heeft bij het doen stoppen van acne.

 

 

Acne en de huid schoonmaken

Teveel schoonmaken van de huid kan een averechts effect hebben. De talgklieren worden dan namelijk gestimuleerd om meer talg aan te maken. Het hele proces van acne begint dan weer van voor af aan: een verhoogde talgproductie en daardoor verstopte poriën, en daardoor acne. Zorg er dus voor dat je de huid schoonhoudt, maar overdrijf het niet. Reinig de huid niet met middeltjes die korrels bevatten. Deze korrels schuren en verergeren de acne.

 

Schoonmaken met azijn of citroensap is ook een goed idee. Beide zijn dit zuren en zuur maakt schoon. Je kunt ook een mengsel maken van nootmuskaat en honing. Pak van beide één theelepel en roer het geheel goed door elkaar. Breng het mengsel aan op de puisten en laat het twintig minuten inwerken. Daarna afspoelen.

 

Een ander ideaal huismiddeltje om de huid schoon te maken is het volgende. Zorg voor 250 ml schoon water. Voeg twee theelepels bitterzout toe. Voeg vervolgens zes druppels jodiumtinctuur toe. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna afkoelen. Het middel op de huid aanbrengen met een schoon watje.